Struga, një qytet në pjesën jugperëndimore të Republikës së Maqedonisë dhe qendra administrative e komunës me të njëjtin emër. Qyteti i Strugës shtrihet në fushën e Fushës së Strugës në të dy brigjet e lumit Crn Drim dhe në bregun verior të Liqenit të Ohrit. Ka 16,559 banorë (2002) dhe ndodhet 171 km në jugperëndim të kryeqytetit Shkup.

Nga e ka prejardhjen emri Strugë?!

Struga është një vendbanim i vjetër që daton që nga periudha neolitike. Në antikitet, Struga ishte shumë fitimprurëse sepse ndodhej në rrugën Via Egnatia, e cila lidhte Perandorinë Romake Lindore dhe Perëndimore. Gjetjet arkeologjike dhe monumentet e gërmuara sugjerojnë që jeta këtu daton që nga kohërat parahistorike. Vendbanimi i parë neolitik u regjistrua rreth 3,000 pes. Emri i lashtë i qytetit është Enhalon që do të thotë ngjala, dhe emri aktual Struga e merr më vonë nga fjala e vjetër sllave & bdquo; straga & ldquo; që nënkupton kalimin.

Klima

Sipas pozicionit gjeografik të Strugës, klimës, përkatësisht temperaturave, Struga ka klimë subtropikale, por ndikohet nga rrymat e saj ajrore dhe klima kontinentale. Rrethuar nga zonat malore në perëndim është Jablanica, në verilindje Karaorman dhe në Galicica juglindore, si dhe hapja e Fushës së Strugës përgjatë luginës së lumit Crn Drim dhe Sateska në veri, shkaktoi temperatura më të ulëta vjetore. Temperaturat maksimale të ajrit në korrik dhe gusht mund të ndryshojnë nga 28 & amp; deg; С & amp; ndash; 33 & amp; deg; С. Në sezonin e verës, pra muajt korrik dhe gusht, temperatura e ujit mund të arrijë deri në 26,4 & deg; C.

Numri mesatar i ditëve me temperaturë të ajrit të verës më të lartë se 25 & deg; C dhe pjesa sipërfaqësore e ujit të liqenit se 20 & deg; C, është 73-78 ditë, me intensitetin më të madh në korrik dhe gusht. Në periudhën e dimrit të vitit, temperaturat mesatare mujore janë mbi zero. Në pjesët malore mbi 1600 m. temperaturat nën 0 gradë fillojnë nga dhjetori deri në fund të marsit.

struga and ohrid lake